Kan het waterschap zomaar stoppen met Russisch gas?

pexels-pixabay-266896.jpegwoensdag 04 mei 2022 15:48

Door Herman Odink, Lid Dagelijks Bestuur namens de ChristenUnie waterschap Drents Overijsselse Delta

Op het moment dat ik dit schrijf woedt er een vreselijke oorlog in de Oekraïne. Deze oorlog treft ons allemaal en is te merken aan de fors gestegen brandstof, gas en voedselprijzen. Als fractie krijgen we hierover regelmatig vragen of wij niet kunnen stoppen met het contract dat wij hebben met GAZPROM over de levering van het gas. (Als waterschap gebruiken wij jaarlijks 350.000 m3 aan gas.) Wij financieren immers op die wijze indirect de oorlog van Rusland met de Oekraïne. Als Dagelijks Bestuurslid heb ik ook Inkoop in portefeuille. Samen met andere waterschappen hebben wij ons laten informeren over deze vraag.

Uit diverse landen komt het aardgas in Nederland. Rusland levert ongeveer 20% hiervan. Dit gas wordt door de Gasunie vanuit het verzamelpunt gedeeld en het heeft op dat moment geen ‘nationaliteit’ meer. Je hebt als afnemer geen invloed op de mengeling van het gas. Als waterschap hebben wij een meerjarig contract met Gazprom en dit loopt tot 2025. Dit contract is volgens de geldende regels aanbesteed en die aanbesteding heeft Gazprom gewonnen.

Ontbinden van de overeenkomst met Gazprom is niet mogelijk omdat hiervoor geen rechtsgrond is. Wij hebben een contract met de Nederlandse vestiging van Gazprom en die houdt zich keurig aan de afspraken en die vestiging kan de oorlog in Oekraïne niet verweten worden. Stel dat contract wel opgezegd kon worden zouden hiermee hoge kosten gemoeid zijn en zou de levering van gas door een nieuwe partij een enorme kostenverhoging met zich meebrengen. Opzeggen van het contract zou wel een indirecte financiering van de oorlog zijn.

Het lijkt ons verstandig om de landelijke en Europese ontwikkelingen te volgen en hierover als overheden een gezamenlijk standpunt in te nemen. We zullen hierbij ook rekening moeten houden met landen die fors afhankelijk zijn van Russisch aardgas zoals Hongarije. Ongeveer 80% van hun aardgas verbruik komt uit Rusland.

Wat wij als individuele burgers kunnen doen is bidden voor vrede, bidden voor inwoners van de Oekraïne en bidden voor Poetin dat hij tot inkeer mag komen.

 

« Terug

Reacties op 'Kan het waterschap zomaar stoppen met Russisch gas?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.