Onze reactie op het jaarverslag

In de AB-vergadering werd het jaarverslag besproken. Jos Schouten geeft zijn mening.
2024 begon met een langdurige periode van hoog water en een record-nat jaar. Trots waren we op het professioneel optreden en zichtbaarheid van ons waterschap toen het er op aan kwam, en op alle waardering en vertrouwen die we ontvingen uit onze omgeving. Dit sterkt de ChristenUnie in haar mening dat we als waterschap moeten werken aan onze zichtbaarheid. En dat de waardering voor en het vertrouwen in het waterschap een goede basis bieden om ons nadrukkelijker en pro-actiever te mengen in maatschappelijke discussies die ons waterwerk raken.
In 2024 is er conform planning heel veel werk verzet en dat stemt de ChristenUnie-fractie tot tevredenheid. We namen peilbesluiten, projecten in het Hoogwaterbeschermingsprogramma maakten goede vorderingen, herstel van stuwen en gemalen werd voorbereid, WOM-projecten werden voorbereid of kwamen in uitvoering. Ons watersysteem werd een stukje klimaatadaptiever, de waterkwaliteit ging vooruit en onze footprint werd kleiner. Zo werden de meeste doelen voor 2024 bereikt.
De meeste, want we hielden ook weer een enorme bak met geld over, omdat door vertraging verschillende werkzaamheden niet tot uitvoering kwamen. En dat lijkt ondanks alle goede voornemens ook weer het beeld dat uit de eerste Bestuursrapportage 2025 naar voren komt. Jaar in jaar uit steggelen we in het Algemeen Bestuur over onderbestedingen en dimdammen we over egalisatie-reserves en algemene reserves. De ChristenUnie heeft vandaag eerlijk gezegd geen behoefte aan die eindeloze en schijnbaar zinloze herhaling van zetten, en ik vraag aan de collegaleden in het Algemeen Bestuur of zij dat ook zo beleven en hoe daar mee om te gaan. In dit licht is de ChristenUnie-fractie in ieder geval blij met het voornemen van onze Rekenkamer om aan te sluiten bij het grootschalige Doe-mee-onderzoek naar onderbesteding bij decentrale overheden.
Het Algemeen Bestuur stelde na lange en zorgvuldige trajecten ook veelbelovend en ambitieus nieuw beleid vast. Het positionpaper Water en Bodem Sturend, de visie op de waterketen met bijbehorende strategische kaders en de actualisatie van onze watervisie. De ChristenUnie-fractie kijkt reikhalzend uit naar de vertaling van deze -nu nog- papieren werkelijkheid naar concrete projecten en bijbehorende financieringsvoorstellen van het Dagelijks Bestuur.
De ChristenUnie heeft met tevredenheid en belangstelling het jaarverslag Vergunningen, Toezicht en Handhaving gelezen. Daarbij hebben we een vraag over de dringende aanbevelingen op het gebied van de “bronaanpak indirecte lozers”, bedrijfsmatige lozingen van specifieke zorgwekkende stoffen en de samenwerking met andere overheden. Deze aanbevelingen lijken erg op de aanbevelingen uit het vorige jaarverslag. Dat wekt de suggestie dat het in 2024 niet gelukt is om meters te maken op dit gebied. Hoe gaat het DB deze aanbevelingen in 2025 oppakken en hoe wordt het AB daarin meegenomen?
Jos Schouten, lid Algemeen Bestuur
josschouten@bestuurwdodelta.nl