CU vraagt om keuzes voor de lange termijn

kraaiennest.jpgwoensdag 25 juni 2025 10:07

Ooit in een kraaiennest gezeten, voorzitter?
Op de ra, bovenin een driemaster?
Ik niet; maar toch zitten wij als waterbestuurders op die plek.

Stel je 't eens voor: je moet geen hoogtevrees hebben, dus niet direct naar beneden kijken.
Nee, de bedoeling is ook dat je om je heen kijkt, de horizon zoekt om het schip op koers te houden.
Want dat gaat lastig als je tussen de bedrijvigheid op het dek of op de brug zit.

Zo ongeveer duidde Unievoorzitter Jeroen Haan de gewenste positie van een waterschapper.
Dat was bij de kick-off voor het ontwikkelen van een strategische agenda voor de komende decennia, begin deze maand.

Waar gaan we heen, wat komen we tegen en wat hebben we dan aan keuzes nodig om daar te komen. Voor de zeewaardigheid van de boot en de bemanning ervan. Dat is in een notendop ook wat we aan het doen zijn bij een voorjaarsnota, zij het voor een iets kortere termijn.

Vorig jaar gebruikte ik ook de metafoor van de boot en stelde u de vraag waar die goed opgetuigde boot nou heen zou moeten gaan. De ChristenUnie maande u enigszins ongeduldig daar op in te zetten.
Inmiddels zijn we de Mid Term Review van de Watervisie verder; met als uitkomst dat onze ambities relevant en actueel zijn, zij het dat in de uitvoering wel wat aanpassingen nodig zijn.
En dat zou verankerd (tekst AB voorstel 8 april jl, 3a) worden in de strategische kaders Waterketen en WRK (WaterRuimteKlimaat).
Verankerd in de zin van: ‘wat gaan we concreet doen en met welke middelen’. Althans, dat was onze verwachting.
De eerste duidt, zoals wij dat zien (AB vergadering van 8 april jl), een omgeving waarin wij moeten acteren; de tweede is er nog niet.
Daarom roept ook deze voorjaarsnota bij ons toch het gevoel op dat we nog niet weten waar we naartoe willen, dat de koers nog niet duidelijk is.

Natuurlijk, u bent druk en goed bezig met organisatie ontwikkeling en lastenbeheersing.
Maar hoe lang duurt dat nog?
Wanneer is de organisatie goed toegerust en getransformeerd om uit te varen?
En wat is de ondergrens van die lastenbeheersing?

U zegt zelf al aan te lopen tegen de gevolgen van bewust uitstel van investeringen in onderhoud en beheer.
Hoe begrijpelijk soms ook die keuzes waren, beter is het dat we vanuit dat kraaiennest ons richten op de horizon en als de wiedeweerga scherpe keuzes gaan maken, die financieel ook uitlegbaar zijn aan onze inwoners. Ja, toekomstig waterbeheer gaat gewoon geld kosten.
Maak inhoudelijke keuzes, we missen ze gewoon in deze Voorjaarsnota. Dat is dus wat anders dan goed zorgen voor organisatie en kapitaal. Dat kan en moet gewoon doorgaan tijdens het bepalen van de koers.
En maak voor die koers dan ook inhoudelijke keuzes, dat hebt u ook beloofd in het coalitieakkoord! We zijn halverwege de bestuursperiode.
Hoe reflecteert u nou daar zelf op?

Ik haal één voornemen uit dat akkoord.
Naar ons idee de inhoudelijk belangrijkste: het principe Water en Bodem sturend, zoals u dat zelf noemde ‘dé onderlegger voor onze programma’s en projecten’ (pag 5 van 10 coalitieakkoord).
Onze positie is nu weliswaar in een Position Paper omschreven maar helaas nog steeds niet geconcretiseerd dan wel vastgelegd in bv de waterschapsverordening, zoals het coalitie-akkoord tot onze vreugde suggereerde.
Voorzitter, terug naar dat kraaiennest: zolang wij als AB bezig blijven met wat er zich op het dek afspeelt, zien we niet de horizon waar we naartoe moeten koersen.
We vinden het best ongemakkelijk om dit te zeggen; het is ook niet om gemakkelijk oppositie te voeren; u kent ons als een constructieve partij; maar we hebben haast, voorzitter, om in het hier en nu lange termijnkeuzes te maken.
Waarom?

Op die kick-off van de Unie, was een zogenaamde Toekomsttafel van waaruit zo nu en dan gereflecteerd werd. Déze reflectie wil ik u niet onthouden namelijk:
Zorg voor goed voorouderschap, dan beperk je de toekomst niet tot reactie in het hier en nu.
Ik zou zeggen: zoek de actie!
Dat advies gaf een Prediker uit de Oudheid ook al: ik citeer uit het Bijbelboek Prediker 11:4
“Wie altijd op de wind let, komt nooit aan zaaien toe; wie altijd naar de wolken kijkt, komt nooit aan maaien toe”.


Voorzitter, de ChristenUnie wenst u een goede oogst!

Betty Poutsma, fractievoorzitter CU WDOD

« Terug