Waterschap worstelt met pro-actieve rol
Het Algemeen Bestuur miste dinsdag 5 november twee keer een kans voor open doel. Een motie om iets te doen aan PFAS en een motie ter ondersteuning van gebiedsprocessen kregen allebei geen steun van de coalitie.
Keer op keer sprak het waterschapsbestuur uit dat er een cultuuromslag nodig is om haar waterschapstaken goed uit te kunnen blijven voeren. Het gaat dan om de omslag van onze samenwerkingscultuur van reactief naar pro-actief. In het gesprek met mede-overheden moeten we het belang van schoon water, waterveiligheid en waterbeschikbaarheid meer gewicht geven, zodat provincie en gemeentes hunnen plannen water-proof kunnen maken. Hier zijn alle bestuurspartijen het over eens.
In de praktijk blijkt die pro-actieve strategie toch heel spannend. De aanpak om de hoeveelheid zeer giftig PFAS in ons water te verminderen laten we liever over aan onze regering en Europa, in plaats van ook te onderzoeken welke bijdrage we als waterschap zelf kunnen leveren.
Een signaal afgeven aan de provincie om alsjeblieft werk te blijven maken van gebiedsprocessen op ons platteland is ook al te spannend, want dan zou de provincie wel eens kunnen opperen dat het waterschap dan ook de portemonnee moet trekken.
We moeten nog leren dat ons waterschap met gezag kan spreken in het maatschappelijk debat, zonder bang te zijn dat we dan ook meteen elke aap op onze brede schouders krijgen. We moeten het samen doen. Dat vraagt meer leiderschap en minder volgzaamheid.
In de agenda van de bestuursvergadering zijn de moties terug te vinden onder punt 7B. De vergaderfragmenten zijn hier ook terug te kijken.
Op de foto: werkbezoek gemalen Galgenrak en Streukelerzijl
Archief > 2024
november
juli
juni
april
maart
- 06-03-2024 - Amendement Toekomstvisie Waterketen verworpen
- 04-03-2024 - CU stelt schriftelijke vragen maaibeheer natuurvriendelijke oevers